20.000 de lei pentru montajul de celule fotovoltaice plătiți de AFM persoanelor fizice

"Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională" finanţează suma de 20.000 de lei pentru un beneficiar, persoană fizică. 

 Aportul propriu este de 10% și va fi derulat prin intermediul Administrației Fondului de Mediu începând cu data de 9 septembrie, conform declarațiilor ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu

Încheiem azi un contract între Ministerul Dezvoltării, care este finanţatorul, care are banii, 636 de milioane de lei pentru Programul Casa verde fotovoltaice, program care se va semna între domnul vicepremier Suciu şi domnul preşedinte al AFM domnul Brezuică. Ne-am gândit să îmbunătăţim programul Casa Verde. (…) Cea mai bună metodă este să montăm celule fotovoltaice pe casele noastre şi, un lucru extrem de important, în Parlament s-a votat o lege prin care ne dă dreptul fiecăruia deintre noi să devenim producători de energie electrică”, a anunţat, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Săptămâna viitoare urmează semnarea contractelor cu instalatorii avizaţi, potrivit lui Cornel Brezuică, preşedintele AFM iar apoi se va anunța oficial perioada de depunere a solicitărilor de către persoanele fizice. Se aproximează un număr de 33.000 de unităţi locative care vor fi posesoarele acestor celule fotovoltaice finanțate prin program, a mai precizat ministrul.

„Pentru că acest program se va referi concret la toţi românii care vor putea în data de 9 septembrie, prin toţi instalatorii care azi se vor putea regăsi pe lista care va fi publicată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, românii vor putea semna contracte cu aceşti instalatori, după care trebuie să-şi ia avizul tehnic pentru montatul acestor celeule fotovoltaice”, a mai precizat Gavrilescu.

Îmi doresc foarte mult ca după semnarea acestui contract să ne mutăm orizontul de atenţie şi spre localităţile care nu au acces la reţeaua de electricitate. Trebuie să găsim soluţii şi pentru aceste comunităţi din România”, a declarat şi Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale.

Toate detaliile tehnice pentru cei care vor să-şi monteze celule fotovoltaice pot fi consultate AICI.

Sursa: Ziarul Financiar