Se va elimina cerința cifrei de afaceri minime de 5.000 de euro pentru acordarea microgranturilor

Ieri, 24 septembrie 2020, Executivul a adoptat în cadrul ședinței de Guvern, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor prevederi din acte normative care reglementează acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban a menționat, în ședința de Guvern de joi seara, Guvernul a „adoptat în primă lectură” proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Fondurilor Europenede modificare a OUG 130/2020 prin care s-au instituit cele 3 măsuri de ajutor de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale.

Printre modificările adoptate se numără și Ordonanța 130/2020 care reglementează cele 3 scheme de sprijin adresate mediului de afaceri (microgranturi, granturi de capital de lucru și granturi de investiții):

Microgranturi - a fost eliminată condiția aplicabilă IMM-urilor conform căreia aplicantul trebuie să fi obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin 5.000 de euro.

Granturi pentru capital de lucruAu fost făcute modificări adăugându-se noi coduri CAEN, au fost introduse în categoria domeniilor eligibile, nu doar zona HoReCa, transport, organizare de evenimente, ci și zona de saloane de înfrumusețare, care au fost omise în prima etapă

Granturile pentru investițiiConform noii forme, contribuția proprie este de minim 15% (sau 30% pentru regiunea Bucuresti-Ilfov) din valoarea proiectului de investiții (nu din valoarea grantului așa cum era mențiunea inițială).

A fost modificat criteriul de evaluare referitor la rentabilitate. Punctarea ar urma să se facă după cum urmează:

 • RIR: < 5% - 25 puncte
 • RIR: ≥ 5,01% și < 7,5% - 15 puncte
 • RIR: ≥ 7,51% - 10 puncte

Ministerul Economiei a publicat procedura revizuită pentru microgranturi

În cursul serii trecute, MEEMA a publicat „Procedura de implementare a măsurii -Microgranturi- acordate din fonduri externe nerambursabile,” modificată în urma observațiilor primite în perioada de consultare publică (n.r. 14-21 septembrie 2020).

Printre modificările aduse la nivelul documentului se numără următoarele:

 • În cadrul secțiunii referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii pentru a putea fi eligibili, a fost înlăturată, conform celor de mai sus, condiția cifrei de afaceri, fiind astfel înlocuită cu:
  • B) respectă condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța De Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, cu excepția beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuți la art. 3.2 alin (1), lit. b) și c);
 • Au fost adăugate 4 noi alineate referitoare la unele cheltuieli eligibile:
  • Nu sunt eligibile cheltuielile aferente achiziţiilor de bunuri second-hand, achizițiile în sistem leasing, iar cheltuielile cu chiria activelor corporale nu sunt eligibile;
  • Taxa pe valoarea adăugată este eligibilă dacă este nerecuperabilă.
  • Sunt eligibile pentru decontarea datoriilor, facturile emise anterior semnării contractului care vor fi achitate din micrograntul acordat în cadrul măsurii, după data semnării contractului;
  • Nu sunt eligibile cheltuielile de consultanță .

Descarcă procedura de implementare actualizată

În ședința de Guvern de joi seara, premierul Ludovic Orban a cerut Ministerului Economiei deschiderea sesiunilor de cerere a banilor până cel târziu la 1 octombrie: „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”.

 

Sursa: Startup Cafe

Subscribe Here


Primeşte HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Acest website poate fi utilizat numai in conformitate cu Termenii și condițiile de utilizare.

Cautare