Fonduri de la Guvern pentru asigurarea contributiei proprii la investitii

Guvernul a alocat la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 630 milioane de lei, ca sumă care poate fi împrumutată autorităților locale, pentru a asigura prefinanțarea și contribuția proprie la investițiile cu finanțare europeană sau națională.

 

Scopul este dezvoltarea localităților cu finanțare europeană și națională, fondurile necesare acoperirii cheltuielilor până în momentul decontării facturilor și să prevină pierderea investițiilor din cauza lipsei contribuției proprii, în special pentru  dezvoltarea și modernizarea infrastructurii.

Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială.

Administrațiile locale vor putea accesa împrumuturi și pentru investiții prin programe naționale și chiar pentru finanțarea investițiilor publice locale, un lucru care ar putea duce la deblocarea multor proiecte aflate, astăzi, în așteptare.

Programul de finanțare rambursabilă prevede pentru aceste împrumuturi o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară. Astfel, dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni (1,52% în momentul de față), la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani.

UAT-urile și subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, termenul limită fiind 1 noiembrie 2021.

Solicitările vor fi depuse la direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Subscribe Here


Primeşte HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Acest website poate fi utilizat numai in conformitate cu Termenii și condițiile de utilizare.

Cautare