ESCALAR o inițiativă pentru IMM-uri inovatoare lansată de UE

Comisia Europeană a lansat ESCALAR, o nouă inițiativă pentru investiții, care va susține fondurile de investiții ce finanțează companii promițătoare pentru a reafirma suveranitatea UE în domeniul economic șitehnologic.

Este lansat împreună cu Fondul European pentru Investiții și pune la dispoziție până la 300 milioane de euro, cu obiectivul de a crește de patru ori capacitatea de investiție a fondurilor de venture capital sau private equity.

Prin această inițiativă, Comisia intenționează să susțină investiții totale de 1,2 miliarde de euro în susținerea unor companiipromițătoare.

ESCALAR este o acțiune din noua strategie a Comisiei pentru IMM-uri, prin care se urmnărește îmbunătățirea accesului firmelor mici și mijlocii la surse definanțare.

IMM-urile vor beneficia de susținere, prin intermediul noii inițiative, atât în timpul actualei crize, cât mai ales după, pentru a asigura că Europa poate rămâne în fruntea progresului tehnologic, apreciazăComisia.

ESCALAR va oferi în faza pilot, până la 300 milioane de euro, cu susținerea Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI), pentru a crește capacitatea de investiții a fondurilor de private equity și venture capital. Pot fi astfel susținute investiții de 1,2 miliarde de euro, de patru ori investițiainițială.

Se adresează atât fondurilor care furnizează capital de creștere, cât și fondurilor care investesc în faze mai incipiente de dezvoltare alecompaniilor.

Pe parcursul anului 2020, în funcție de succesul din faza pilot, ESCALAR ar putea deveni un instrument de finanțare în viitorul cadru financiar multianual, alături de alte inițiative dejaexistente.

 

Sursa: EURACTIV