Fonduri pentru firme HoReCa: prin Programul Electric Up, 100.000 Euro pentru panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice

Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri a lansat joi, 27 august , în consultare publică un proiect de OUG privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, precum și a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP“.

Beneficiari eligibli:

  • Întreprinderi mici și mijlocii;
  • Reprezentanți ai domeniului HORECA
  • Persoane juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA

Ce se finanțează:

  • Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național și a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

„Prin implementarea programelor se urmărește sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, cu scopul redresării economice în situația de pandemie COVID 19, creșterea eficienței energetice, reducerea gazelor cu efect de seră prin încurajarea producerii de energie electrică din surse regenerabile și utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in” - susține Ministerul Economiei.

Finanțare acordată:

  • O sumă maximă de 100.000 euro/beneficiar, reprezentând maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile

În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.

În documentele de la Ministerul Economiei apare însă și o inadvertență. În proiectul de ordonanță de urgență se prevede că finanțarea reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. În schimb, în nota de fundamentare, se arată că finanțarea nerambursabilă reprezintă 90% din cheltuielile elgibile, urmând ca beneficiarul să asigure restul de 10.000 de euro.

Alte prevederi ale OUG:

În scopul implementării Programului de finanțare “ELECTRIC UP“, pentru perioada 2020-2026, se constituie Comisiile de implementare și monitorizare, prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri.

Fiecare Comisie se constituie în număr de 7 membri, salariați în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, conform atribuțiilor specifice, prevăzute în ghidurile de finanțare ale Programului “ELECTRIC UP“.

Pentru activitatea din cadrul Comisiilor de implementare și monitorizare, fiecare membru beneficiază de o indemnizaţie lunară brută al cărei cuantum nu va depăşi 20% din indemnizaţia brută prevăzută de lege pentru funcţia de secretar de stat.

Aceasta înseamnă un venit net suplimentar de aproape 2000 de lei de persoană pentru acești angajați.

Direcția Eficiență Energetică din Ministerul Economiei se ocupă de implementarea programului.

Sumele necesare implementării Programului de finanțare se asigură anual, de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu destinația finanțării proiectelor în eficiență energetică și dezvoltării capacităților de producere de energie din surse regenerabile, cu impact asupra reduceri emisiilor de gaze cu efect de seră, în bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Bugetul total al programului va fi de 476 milioane lei (circa 100 milioane euro), care ar ajunge pentru aproximativ 1000 de firme beneficiare.

Până pe data de 6 septembrie, cei interesați pot să vină cu propuneri de modificare a proiectului de OUG, care să intre apoi în Guvern pentru aprobare.

Propunerile pot fi trimise la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

 

 

Subscribe Here


Primeşte HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Acest website poate fi utilizat numai in conformitate cu Termenii și condițiile de utilizare.

Cautare