Ministrul Roxana Mînzatu a declarat că în urmatoarea perioadă de programare se vor aloca 6 miliarde euro pentru antreprenori

Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a participat  la cea de-a doua ediție a „International Business Forum”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

 În intervenția avută,  s-a precizat că în actuala perioadă de programare IMM-urile sunt sprijinite cu fonduri europene prin mai multe instrumente de finanțare, cu o valoare totală de 2,1 miliarde euro, iar în următoarea perioadă suma se va tripla, ajungând la 6 miliarde din totalul de 30,6 miliarde propus pentru România de către Comisia Europeană pentru 2021-2027.

A reamintit că cea mai importantă linie de finanțare dedicată IMM-urilor este parte a Programului Operațional Regional, Axa 2, arătând că România are astăzi contracte de finanțare pentru dezvoltarea IMM-urilor prin aceasta axa, în valoare de 1,4 miliarde euro.   “Vorbim de aprox. 2.800 firme care își cumpără echipamente, tehnologie, își dezvoltă spații de producție, inclusiv pe partea de digitalizare, de promovare a activității firmei”.

Numărul total al IMM-urilor nou înființate care au atras bani europeni  a ajuns în actuala perioada de programare la 8.715 – IMM-uri sprijinite prin România Start-up Plus și Diaspora Start-up, a precizat ministrul.

În curând, MFE  deschide un apel de finanțare pentru proiecte dedicate dezvoltării capacității de cercetare a clusterelor de inovare, cu un buget de  31,7 milioane euro, dintre are 26,9 mil. fonduri FEDR. Valoarea finanțării publice nerambursabile pentru un proiect va fi cuprinsă între 2,3 mil. lei și 33,12 mil. Vor putea depune cereri de finanțare companii din următoarele domeniile bioeconomie, tehnologia informației și a comunicațiilor, energie, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a adresat antreprenorilor români care vor să-și internaționalizeze afacerile și caută să identifice oportunități de dezvoltare pe noi piețe.

La eveniment au mai participat Dna. Ramona-Nicole Mănescu, ministrul Afacerilor Externe dar și antreprenori de succes , dl. Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat,  ambasadori și experți pe probleme de antreprenori.