Ministrul Economiei: A semnat ordinul care va permite startup-urilor să suspende implementarea proiectelor cu ajutorul certificatelor CSU

Firmele care s-au calificat prin programul Start-Up Nation 2018-2019 la finanțările de maximum 200.000 de lei fiecare vor putea să suspende implementarea planurilor de afaceri folosind noile certificate pentru situație de urgență (CSU), pe care le va emite Ministerul Economiei, a declarat, ministrul Virgil Popescu.

Facilitatea va fi acordată și beneficiarilor din celelalte programe de finanțare nerambursabilă ale Ministerului Economiei, cum sunt programele Comerț și Microindustrializare, care vor avea astfel posibilitatea să amâne anumite obligații pe care le au față de stat prin acordurile de finanțare.

Ministrul Popescu a menționat că această facilitate va fi acordată firmelor vizate cu ajutorul a două acte normative care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial: o ordonanță de urgență care definește certificatele CSU și un ordin al ministrului Economiei, semnat deja, care va face referire directă la beneficiarii programelor de finanțare nerambursabilă ale ministerului.

„Am semnat ordinul de ministru în care vom stabili procedura de utilizare a certificatelor pentru situație de urgență (CSU), dar încă nu l-am publicat în Monitorul Oficial. Mai întâi, așteptăm să se publice o ordonanță de urgență, pe care Guvernul a aprobat-o joi, prin care venim cu o modificare la OUG privind măsurile fiscale, unde introducem o definiție a certificatului  pentru situație de urgență. Apoi publicăm în Monitorul Oficial acest ordin de ministru, prin care facem referire la firmele afectate de situația coronavirus COVID-19”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Aproape 10.000 de firme au semnat acorduri de finanțare pentru a primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare în ediția a doua a programului guvernamental Start-Up Nation.

De asemenea, firmele care au obținut fonduri nerambursabile prin programul Start-Up Nation 2017 (prima ediție) nu vor mai fi supuse verificărilor din perioada de monitorizare, procedură care se suspendă ca urmare a stării de urgență - ne-a mai spus vineri ministrul Virgil Popescu.

În prima ediție a programului Start-Up Nation (2017), un număr de 7.176 de firme au implementat planurile de afaceri și au depus la timp cererile de decont, primind banii de la stat.

La ce le vor mai putea folosi firmelor Cerificatele CSU?

Certificatele pentru situații de urgență, de la Ministerul Economiei, în afară de cazul implementării planurilor de afaceri Start-Up Nation 2018-2019, vor putea fi folosite de firme pentru diverse facilități, cum ar fi amânarea plății chiriei sau a utilităților, pe perioada situației de urgență.

 

Sursa: START-UP CAFE