PNDR: Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri urmează să fie lansată

Sumbăsura 6.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)-  Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri ar urma să fie lansată în luna aprilie, potrivit calendarului estimativ emis recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 Scopul investițiilor  în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.

Obiective:
  • Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
  • Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
  • Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
  • Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

De aceste fonduri vor beneficia:

  • Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
  • Persoanele juridice în care un tânăr fermier, se instalează împreună cu alți tineri fermieri, exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.

 Sprijinul nerambursabil acordat pentru un solicitant este de maximum 50.000 Euro și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
  • 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare

 

 

Sursa: STARTUP CAFE