POC: Consultare publică „Ghidul solicitantului pentru Acțiunea 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19”

Ghidul Solicitantului pentru accesarea granturilor nerambursabile în valoare de 1 miliard de euro a fost lansat în consultare publică.Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a publicat pentru consultare publică "Ghidul Solicitantului aferent 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19".

Despre program:

Prioritatea de investiții: Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare.

Obiectiv Specific:

Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19.

Solicitanți eligibili:

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în parteneriat cu Agențiile Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului și Serviciul de Telecomunicații Speciale

Liderul de parteneriat este responsabil cu depunerea proiectului, coordonarea activităților pentru implementarea proiectului, raportarea către AM POC.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va avea rolul de administrator tehnic al sistemului informatic de gestionare a schemei de ajutor stat.

MEEMA, în parteneriat cu AIMMAIPE va avea rolul de:

 • administrator operațional al sistemului informatic de gestionare;

 • administrator al schemei de ajutor de stat.

 • gestionar al procesului de selecție, contractare și monitorizare.

Tipuri de proiecte:
 
În cadrul acestui ghid se va finanța un singur proiect cu 4 operațiuni, după cum urmează:
 • a) Asistență tehnică pentru gestionarea  procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare (inclusiv pentru crearea și administrarea platformei IT și implementare schemă de ajutor de stat;
 • b) MICROGRANT în sumă fixă pentru capital de lucru, sub formă de cost unitar (2.000 euro/beneficiar);
 • c) Granturi pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar (15% din cifra de afaceri pe anul 2019
 • d) Granturi pentru investiții în activități productive (50.000 euro – 200.000 euro).
Activități eligibile:

Pentru operațiunea de tip a)
 • Achiziția de servicii de informare și publicitate a proiectului conform manualului de identitate vizuală;
 • Achiziția de echipamente IT&C și echipamente și instalații conexe necesare pentru funcționarea platformei de evaluare și contractare proiecte, inclusiv servicii de instalare și punere în funcțiune (dacă nu sunt incluse în costul de achiziție al echipamentelor);
 • Selectarea băncilor care vor fi implicate in fluxul de derulare a operațiunilor de efectuare a plăților către beneficiarii schemei de ajutor de stat;
 • Achiziția de licențe software specifice funcționării platformei de evaluare și contractare proiecte (inclusiv dezvoltare/actualizare cod)
 • Achiziția de servicii pentru auditare intermediară / finală a proiectului;
 • Activitatea echipelor de proiect (cheltuieli salariale, cheltuieli de deplasare, dacă este cazul).
 • Activitatea echipelor de implementare (cheltuieli salariale, cheltuieli de deplasare, dacă este cazul).

Pentru operațiunile de tip b) și c) și d), beneficiarul va avea rolul de gestionare a procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare a proiectelor de ajutor de stat iar activitățile eligibile vor fi asigurate în cadrul operațiunii de tip a).

Observațiile și propunerile pot fi transmise în perioada 11.08.2020 - 24.08.2020 la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., acestea urmând să fie centralizate la nivelul Autorității de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.