Programul ''Ajutor de minimis pentru susținere a produsului tomate în spații protejate" se relansează în 2020

Programul Ajutorului de minimis pentru creșterea de tomate in spații protejate  – solar și seră, va continua și în 2020 a promis actualul Guvern care până la acest moment nu a anunțat schimbări semnificative privind condițiile în care fermierii vor putea accesa ajutorul.

 Legumicultorii pregătesc planul de culturi în solar imediat după intrarea în noul an și încep producerea de răsaduri pentru roșiile timpurii. Sprijinul de anul trecut a fost de 3.000 de euro pe 1.000 mp. Banii sunt plătiți într-o singură tranșă anuală, iar producătorii pot alege dacă solicită ajutorul de minimis pentru roșiile ciclul I și/sau pentru cele din ciclul al II-lea.

De la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern cu condițiile programului din 2020, fermierii vor avea la dispoziție o perioadă suficientă pentru a depune cererile la Direcțiile Agricole.

Termenul-limită de anul trecut, pentru depunerea cererilor a fost 20 martie și destul de probabil  va rămâne tot așa și pentru anul acesta deși nu se preiau cererile înca.

 Ce condiți trebuiesc îndeplinite de fermieri:
 
  • existența unui spațiu protejat pentru cultura legumelor – solar sau seră.
  • o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minim 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă prin care să fie specificat că solarul sau sera respectivă face parte din Program
  • producția minimă obținută de fermier este de 2 kg de tomate pe metru pătrat, adică 2.000 de kilograme pentru cele 1.000 mp.
  • trebuie să fie înregistrat în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere
  • pentru a încasa banii, producătorul de legume trebuie să depună o cerere la direcția agricolă județeană unde este înregistrat și unde are suprafața agricolă
  • vânzarea producției de roșii să fie făcută pentru cele 2.000 de kilograme de tomate în baza unor documente justificative
  • vânzarea roșiilor trebuie făcută în perioada ianuarie-mai pentru roșiile din ciclul I și/sau noiembrie-20 decembrie inclusiv pentru roșiile din a doua perioadă a anului 

Cât se plătește pentru un hectar cu roșii:

Ajutorul de minimis până acum s-a plătit în lei, echivalentul a 3.000 de euro pentru cei minim 1.000 mp pătrați cultivați cu roșii.

Suma este fixă și chiar dacă fermierul cultivă o suprafață mai mare și/sau vinde o cantitate mai mare, subvenția va fi aceeași. Din bugetul alocat de Guvern prin Ministerul Agriculturii banii se plătesc într-o singură tranșă.

Subvenția se virează în conturi de către Direcțiile Agricole numai după ce s-a finalizat campania de depunere a cererilor și a documentelor care dovedesc valorificarea recoltei.

 

Sursa: AGROINTELIGENTA , LEGE5