Startup-urile europene au nou fond de investiții de 660 milioane Euro

Startup-urile europene și firmele americane care vor să se extindă în Europa vor putea obține finanțări de capital de risc dintr-un nou fond de investiții, în valoare totală de 660 de milioane de euro, lansat pe 13 noiembrie 2019.

 

Fondul EQT Ventures II este unul dintre cele mai mari fonduri de venture capital constituite vreodată în Europa, a anunțat firma de investiții EQT Ventures, cu sediul principal la Stockholm, Suedia.

 

În schimbul unui pachet minoritar de părți sociale, fondul va acorda finanțări astfel:

  • Pentru antreprenori europeni vor fi investiții de serie A și B, în mod normal. Investițiile de serie A sunt de regulă cuprinse între 4 și 7 milioane de dolari, însă limita de jos poate fi și de 2 milioane de dolari, iar cea de sus poate ajunge la 15 milioane de dolari. În general, firmele care iau investiții de serie A au deja un produs, o bază de clienți și venituri.Investițiile de serie B sunt de regulă între 7 și 10 milioane de dolari, dar uneori depășesc 15 milioane de dolari. Acestea sunt pentru startup-uri aflate în faza de scalare și pătrundere pe piețele internaționale.
  •  Pentru antreprenorii americani care vor să se extindă în Europa, vor fi în principal investiții de serie B și C. Investițiile de serie C sunt destinate de regulă startup-urilor care au ajuns deja la un anumit succes. Orientativ, o rundă de investiții serie C este în jurul a 50 de milioane de dolari (la care contribuie mai mulți investitori), la o evaluare totală a companiei de peste 100 de milioane de dolari.

 

În 6 birouri este răspândită echipa de investiții EQT Venturesdin Europa și SUA: la Stockolm, Amsterdam, Londra, Berlin, Luxemburg și San Francisco.

Un software de inteligență artificială, denumit Motherbrain, este folosit de firma de investiții dezvoltat in-house. Acesta ajută echipa de investiții să evalueze startup-urile mai rapid  și cu o acuratețe mai mare, să aibă mai mult timp la dispoziție pentru „antreprenorii potriviți, la momentul potrivit”.

EQT Ventures ajunge astfel la al doilea fond constituit.  A finanțat 46 de companii din primul său fond de investiții. Printre acestea se numără Dott, un startup olandez de mobilitate urbană cu scutere electrice și bicilete care se închiriază printr-o aplicație de mobil. Un alt startup finanțat prin EQT Ventures I este Wolt, o aplicație finlandeză de livrări.

 

 

Sursa: STARTUP CAFE