Start-Up Nation: Ediția a treia va fi lansată cel mai probabil în trimestrul I 2020

  Cel mai probabil, în primele 3 luni ale anului 2020, ar urma să fie lansat nou program de finanțare Start-Up Nation pentru mici afaceri, iar pentru aceasta trebuie parcurși 5 pași instituționali, a informat, marți, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, conform startupcafe.ro.

 

Cel mai probabil, ediția a III-a a Start-up Nation va fi lansată anul viitor, în primul trimestru. În bugetul alocat ministerului, în acest moment, nu se regăsesc creditele de angajament necesare acestei inițiative în 2019 și nici aplicație informatică de înscriere funcțională, din aceste motive neexistând posibilitatea de a deschide în acest an o nouă sesiune. Alocarea de credite de angajament necesare lansării unei noi sesiuni Start-up Nation se va face prin viitoarea Lege a bugetului de stat”, a precizat Ministerul Economiei.

Pașii premergători lansării Start-Up Nation 2020, potrivit Ministerului Economiei sunt:

  1. aprobarea Legii Bugetului de stat,
  2. achiziția aplicației informatice de înscriere, concomitent cu perioada de consultări,
  3. modificarea schemei de ajutor prin ordonanță de urgență,
  4. elaborarea și aprobarea procedurii și publicarea în Monitorul Oficial,
  5. anunțul de lansare și deschiderea propriu-zisă.

La întrebarea dacă se vor mai menține numărul maxim de 10.000 de firme care vor fi primite la finanțare alocarea financiară nerambursabilă și de maximum 200.000 de lei per beneficiar , Ministerul Economiei a afirmat că mai întâi trebuie să vadă ce bani va putea obține în bugetul pe anul 2020.

În prezent, suntem în plin proces de analiză și proiectare a viitoarei ediții a Start-up Nation. Concomitent, vom face și o analiză foarte clară a bugetului existent și vom vedea cu ce sume se poate angaja statul român să susțină anul viitor întreprinzătorii care vor să demareze o afacere.  Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri urmăreşte să încurajeze performanța antreprenorială, bazată pe inovare și utilizarea noilor tehnologii și nu un program social” - a spus sursa citată.

Cu puțin timp înainte să fie demisă prin moțiune de cenzură, fosta guvernare declarase că urma să lanseze un nou Start-Up Nation spre finalul anului 2019.

Dacă se va derula în 2020 un nou program, trebuie precizat că acesta se va face în paralel cu finalizarea plăților pentru firmele din ediția a doua a Start-Up Nation.

Cu un bugetul total de 2 miliarde de lei este prevăzută ediția a doua a programului  (pentru care e nevoie de credite de plată la rectificarea bugetară și apoi, prin bugetul de stat 2020).

În prima ediție, din 2017, s-a alocat un buget de 1,6 miliarde de lei.

 

 

Sursa: START-UP CAFE