Ediția a treia Start-Up Nation 2019 va începe până în decembrie

Statul va demara o a treia ediție a programului Start-Up Nation, prin care firmele noi pot obține fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, noua sesiune de înscriere urmând să demareze până la finalul anului 2019, au declarat doi oficiali ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri au declarat, la București.

 

Start-Up Nation o să înceapă înainte de decembrie. De data aceasta va fi un program de succes, așa cum se știe el că este de succes. Ediția a treia a programului va începe până la finele anului acesta, dar doar în ceea ce privește înscrierea proiectelor. Verificarea, contractarea și implementarea lor va începe în 2020, pentru că bugetul nostru e bugetul statului, Ministerul de Finanțe este cel care ne dă sau ne ia bani și a zis că la anul o să ne dea banii cum ne-a dat și până acum și o să-l implementăm”, a declarat secretarul de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri Paula Pîrvănescu.

 

S-a precizat că statul intenționează să elimine restricțiile din ediția 2018-2019 care au exclus practic de la finanțare antreprenorii din București și județele Ilfov și Cluj.

O altă modificare avută în vedere este scăderea ca importanță la punctaj a numărului mare de locuri de muncă nou-create.

Va trebui să scadă importanța creării unui număr mare de locuri de muncă, a declarat directorul Direcției pentru IMM din minister, Adrian Panait, cel care coordonează programul Start-Up Nation din punt de vedere tehnic.

Pentru firmele selectate la finanțare în ediția 2018-2019, se va merge în continuare cu condițiile de angajare de personal prevăzute de antreprenori în planurile de afaceri cu care au concurat la program.

Deciziile de modificare a programului Start-Up Nation urmează să fie luate, la nivel tehnic, în Consiliul consultativ pentru IMM-uri, care va alea loc la jumătatea lunii septembrie.

Până acum, guvernul a lansat două ediții Start-Up Nation, 2017 și 2018-2019. În ediția 2017, au fost alocați 1,7 miliarde de lei pentru program, iar la final au ajuns 7.176  de firme să-și depună decontrile pentru fondurile nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Prima ediție a fost finanțatp dual - de la bugetul de stat și din fonduri europene.

Cea de-a doua ediție a programului are un buget alocat de 2 miliarde de lei, din care numai 383.597.000 de lei sunt credite bugetare, adică bani puși în buget pentru plată. Restul sunt credite de angajament, adică o promisiune care necesită o rectificare bugetară pentru a se aloca banii efectiv. 10.000 de firme au fost selectate pentru finanțare, însă au de implementat planurile de afaceri până să ia banii de la stat.

 

Sursa: Start-up Nation